Антивирусни лекарства, лекарства за кашлица, отхрачващи, адсорбенти, капки за сърце. Оборудването на домашната аптечка с тези средства е безполезно, твърдят експертите. Техните аргументи са публикувани в списанието Profile.

Учените смятат, че употребата на антивирусни лекарства е неефективна, тъй като организмът е в състояние сам да се справи с ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция), която отминава след седмица.

Що се отнася до лекарствата за кашлица, самолечението с тях може да бъде изключително опасно. Кашлицата не е само неприятен симптом, а е един от най-важните начини тялото да постигне белодробно прочистване. Деактивирането или инхибирането на кашлица с лекарства може да произведе храчки само в белите дробове, което от своя страна с голяма степен на вероятност може да доведе до бронхит или пневмония, нарушена вентилация на белите дробове и други опасни нарушения.

Също толкова безполезни и ненужни, според специалистите, са отхрачващи средства. Вместо да ги използвате, по-добре е да използвате естествени съставки - например да пиете достатъчно течности, като чай с мед.

Активният въглен също е критикуван от експертите. Факт е, че противно на добре познатото мнение за сорбиращите му свойства, това средство помага да се премахнат токсичните вещества само в първите минути на отравяне. При алкохолна интоксикация въгленът въобще не е ефективен.