Сезонът на приготвянето на бурканите с консерви е в разгара си. Пазарите са богати на плодове и зеленчуци, но дали само в изборът им е успехът за качествената зимнина? Какви грешки правите, когато подготвяте домашните консерви за зимата?

Подробен отговор дава авторът на книгите с кулинарни рецепти, кандидатът на фармацевтичните науки Игор Соколски.

Използвате плодове с по-ниско качество. Според експерта, домашните сладка, конфитюри, лютеници и туршии често се приготвят от зеленчуци и плодове, които не са съвсем свежи и с високо качество - вярва се, че за случая смачканите и презрели плодове ще свършат работа.

Соколски предупреждава, че развалените природни дарове могат да съдържат микотоксини, които са канцерогени. А тези вещества не се подават на термична обработка.

Сладко с костилките. Когато приготвяте домашно сладко, отстранете костилките от плодовете или не съхранявайте такова сладко дълго време. Костилките съдържат амигдалин, който е в състояние да се превърне в циановодородна киселина в организма и да действа като отрова.

Добавяте аспирин. При киселите краставички и някои други туршии аспиринът често се използва за защита от разваляне. Експертът предупреждава, че в големи дози салициловата киселина може да бъде токсична и да повлияе неблагоприятно на стомашната лигавица. Киселите краставички често се използват като мезе за алкохол, а в комбинация с алкохол аспиринът може да има пагубно действие върху стомашно-чревния тракт.

Преработвате увредените. Ако върху продукта се появи мухъл, е необходимо да се отървете от него без никакво съжаление, а не да се опитвате да го спасите по някакъв начин. Плътните микроскопични гъбички в такива продукти тровят организма и е напълно безполезно да се борим с тях.