Има професии, които са свързани с високо ниво на лично щастие, установил британският икономист и бихейвиорист проф. Пол Долън, според чиято класация най-щастливи от всички са градинарите и цветарите.

Те са двойно по-щастливи от представителите на много престижни и добре платени професии, като 9 от 10 цветари и градинари заявяват категорично, че са щастливи. След тях в списъка на щастливите професии са козметичките и коафьорите – 79% от тях твърдят това! За сравнение - сред банкерите този процент е само 44%.

Не е тайна, че много хора избират работата си, смятайки че дадено занимание носи щастие заради статуса или заплатата. Но на практика всичко е много по-различно. Важно е обаче да се помни, че ако човек е нещастен сега, той не трябва да компенсира това с бъдещи успехи. Такива жертви заради перспективата не си струват, казва Долън. Професията трябва да подхожда на конкретния човек. Защото хората стават щастливи, когато наблюдават резултатите от своя труд. Като цветарите например, които постоянно участват в социални контакти и така виждат плодовете от своите усилия, и тези плодове са прекрасни! Юристите, напротив, съвсем не са наясно кога ще получат ответна позитивна реакция. Между другото само 48% от служителите в IT сферата са щастливи!

Странно е, но 76% от водопроводчиците също се смятат за щастливи! Сред търговците и PR-те така се чувстват 75%, сред учените – 69%, адвокатите са близо до тях – с 64%, медицинските сестри – с 62%, от архитектите също 62% се смятат за щастливи, а 60% от хората, които работят с деца и младежи, също твърдят че работата им носи радост. Следват учителите – 59%, счетоводителите – 58%, машинистите – 57% и електротехниците – 55%.