Електронните играчки, които говорят, ходят, възпроизвеждат музика и издават различни звуци, затрудняват развитието на езиковите навици при децата, показало изследване на американски учени от университета в Северна Америка. А много от тези играчки се позиционират и като обучаващи, отбелязва The NWI Times.

Такива са изводите от експеримента с 26 двойки родители с деца на възраст между 10 и 16  месеца. Всяко семейство получавало по три набора играчки. В първия влизали играчки от разряда таблети за деца, говорещи ферми и детски мобилен телефон. Във втория – дървени пъзели и кубчета с картинки. И в третия – книжки с животни, фигурки и цветя.

Оказало се, че първият набор най-малко помагал за развитие на езиковите навици на децата. Той намалявал качеството и количеството на езиковите елементи в арсенала на малките в сравнение с традиционните играчки.

По време на игрите с електронни играчки, издаващи звуци, родителите разговаряли по-рядко с децата си. Книгите – напротив, позволявали да родителите и децата да общуват активно. Същото се случвало и по време на заниманията с традиционните дървени играчки.