Отдавна сме оценили качествата на овесената каша. Но не само в тази си „роля“ овесът може да е полезен за нас. Заради големите си възможности и неоценими качества, овесът може да се използва не само вътрешно, но и външно.

Лекува акне. Овесеното брашно или кашата могат да поглъщат с лекота излишъкът на кожни мазнини и да потискат патогенните пропионови бактерии, които провокират обострянето на акнето. Овесените люспи са едно от най-достъпните и удобни средства за лечение на акне.

Просто запазете малко от овесената каша за закуска и я нанесете като маска по лицето. Ако започнете да го правите редовно, ще намалите значително симптомите на акнето или дори да се спасите от него напълно.

Пази кожата от пресъхване. Овесът съдържа ценни полизахариди, които при смесване с вода се превръщат в желеобразна субстанция. Когато нанесете по кожата си такъв кололоиден разтвор, той образува тънък защитен пласт, който помага да се избавите от изсъхналата и лющеща се кожа. Това средство не само съдейства в борбата със сухата кожа, но и помага тя да остане мека и еластична.

Успокоява и премахва сърбежа. Благодарение на противовъзпалителните свойства на овеса, той действа много ефикасно против раздразнение на кожата. Овесените вани са особено полезни за лечение на невродермит, съпровождащ се от сериозен сърбеж.

Естествен очистител. Овесът съдържа сапонини, които са естествени и безопасни миещи средства. Тези природни почистващи средства могат ефективно да отстранят мръсотията от порите, без да дразнят и изсушават кожата.