Някои химични вещества увеличават риска от появата на отделни видове рак, метаболитен синдром и предизвикват ранно полово съзряване при момичетата. Специалисти от Вашингтонския университет проучили въздействието на химичните съединения върху женския организъм, като анализирали нивото на 111 химични вещества в кръвта и урината на 31525 жени.

От тях 15 вещества се оказали опасни, в това число фталатите, използвани за производството на пластмаса, предава The Hindustan Times. Фталатите се съдържат и в опаковките за хранителни продукти, но и в опаковките и в козметиката, парфюмите, кремовете, геловете за душ, шампоаните за коса и лаковете за нокти.

Изследването показало, че при жените с по-високо ниво на определени химични вещества в организма, менопаузата настъпва с 2 до 4 години по-рано, отколкото при другите с ниско ниво на опасни вещества. Понижената функция на яйчниците влияе не само на фертилността. Тя повишава и риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и други проблеми със здравето.