Кожата е способна да влияе на кръвното налягане и сърдечната честота при промяна нивото на кислорода в околната среда, открили учени, цитирани в Business Standard. Откритието им е след изследване на генетично модифицирани мишки. Известно е, че заради недостиг на кислород притокът на кръв към сърцето се увеличава. Този процес частично контролират особени протеини – индуцирани от хипоксия (HIFs).

По време на изследването специалистите поставили мишките в условия на недостиг на кислород. При липсата на едно от двете HIFs - HIF-1 или HIF, реакцията към пониженото ниво на кислород се изменила. Промените засегнали сърдечната честота, кръвното налягане, температурата на кожата и активността на животните.

Реакцията на обикновените мишки към кислородния глад се оказала по-сложна, отколкото се смятало до момента. За първите десет минути при тях се увеличили сърдечната честота и кръвното. А след това в продължителност на 36 часа кръвното и сърдечната честото спаднали под нормата. Приблизително след 48 часа след недостига на кислород сърдечната честото и кръвното налягане се нормализирали.