Лятото поведе много от нас в различни посоки. Към по-далечните от тях поемаме със самолет – бързо, комфортно, удобно. Но дори и най-кратките полети имат своите минуси и сред тях е особено опасното за дамите изсушаване на кожата.

Защо кожата ни изсъхва в самолет

По време на полета външният въздух влиза в кабината с влажност под 1%. И тъй като единственият източник на вода във въздуха са дъхът и потта на пътниците, влажността в самолета е по-малко от 20%, точно каквато е в пустинята. А за да се чувстваме добре, се нуждаем от влажност от 30 до 50%. Включително и нашата кожа.

След 3-4 часов полет кожата и лигавицата ни изсъхват, очите ни започват да прищипват, а лигавицата в носа - пресъхва. Лигавицата е защитна бариера, която предотвратява навлизането на микробите в тялото. Колкото по-сух е носът ни, толкова по-голям е шансът да бъде заразен от простуденият ни съсед.

За 12-часов полет кожата ни губи 37% от влагата си, обяснява д-р Людмила Ранкова, специалист по кожно-венерологични болести и алергология.

Какво да правим

Пийте чиста бутилирана вода. Това е най-лесният начин за овлажняване на тялото. В същото време в самолета не е задължително да се пие повече от дневната ставка.

Вземете със себе си овлажняващ крем или лосион. Ще ви помогне и всеки овлажнител с глицерин и вазелин, който е подходящ за вашия тип кожа. Ако устните ви изсъхнат, можете да вземете със себе си в самолета хигиенично червило.

Използвайте спрей за нос. За да се овлажнява носа, може да се използва обикновен солен спрей, какъвто продават в аптеките.

За да предпазите очите си, използвайте капки от типа на т.н. изкуствени сълзи, като капете от тях на всеки час.

Ако носите контактни лещи, приберете ги в багажа си и по време на полета ги заменете с очила.

Не е препоръчително

Па време на полет не пийте алкохол и кафе. Те имат диуретичен ефект, което затруднява дехидратацията.