Първата чашка кафе сутрин е неразделна част от живота на много от нас. Но не всеки знае, че ефектът от кафето зависи от времето на прием на кофеин. Кога е това идеално време и каква е тази зависимост, обяснява американският невролог Стивън Милър.

Ако пиете кафе в неподходящия момент, рискувате да намалите ефекта от стимулирането, тоест да не почувствате желания стимул и прилив на енергия. Може да се появи и толерантност към кофеина – да имате нужда от все повече кафе и желания ефект да стане по-слабо изразен, смята Милър.

Според неврологът любителите на кафето трябва да се адаптират към ритъма на тялото си, което отделя много кортизол след събуждане. Кортизолът се нарича "хормон на стреса" и се смята за естествен стимулант.

Ако ставате в 7:30 сутринта, тялото ви ще отделя голяма порция кортизол в периода от 8 до 9 часа. Той вече е в максимално възможното ниво на концентрация в този период от време.

Затова най-доброто време за сутрешно кафе е от 9:30 до 11:30. Неврологът твърди, че кофеинът не е в състояние да направи нищо в организма през този период.

Вторият момент на кортизоловия скок е между 12:00 и 13:00 часа, третият е между 17: 30 и 18: 30.