Противно на разпространеното схващане, че късното хранене е вредно за здравето, лекарите твърдят, че това не винаги е така, защото всичко зависи от графика и начина на живот.

Според лекарите късното хранене не вреди на здравето, ако човек живее и работи в режим „бухал“ - ляга късно и се събужда късно.

Тези, които са свикнали да си лягат след полунощ, могат да си позволят да ядат в 22:00 часа. Основното условие е да минават три часа между последното хранене и съня, по време на които храната ще се усвоява, казват експертите.

Според проучване, публикувано на уебсайта на Националния център за биотехнологична информация (САЩ), късното хранене не вреди на фигурата. Затлъстяването е резултат от излишния прием на калории при недостатъчна физическа активност.

Няма научни доказателства, потвърждаващи ефекта на късните вечери върху появата на излишно тегло.

Напротив, контролираните изследвания са в полза на факта, че късната вечеря предпазва от появата на пълнота, когато се консумират правилните храни. Най-вече те трябва да бъдат протеини, казва порталът.

Някои диетолози препоръчват специално хапване на сварени яйца, шепа ядки, кисело мляко без захар и зеленчуци с високо съдържание на протеини. За пациентите, които се борят с излишните килограми, това не само не вреди на здравето, но помага да се постигне желаната цел.