Много са ползите от кафето и в „По-здрави днес“ сме съобщавали за всички предимства на ободряващата напитка, доказани научно. Изследванията доказват че кафето намалява риска от инфаркт, инсулт, рак на черния дроб, Алцхймер и от много още поражения на здравето ни. Всички тези предимства на кафето обаче могат да бъдат блокирани, ако го пием неправилно!

А как е правилно? Вижте кои са грешките, които кафеманите правят и така елиминират полезните свойства на напитката.

Пиете готово смляно кафе

Ползвате готово смляно кафе? Купувайте го на зърна и го смилайте сами. Това, естествено, изисква усилия, но изследване в списание Food Chemistry показало, че мляното кафе съдържа повече свободни радикали, които помагат на окислителния стрес и провокират възпалителни процеси в организма.

Съхранявате кафето в оригиналната опаковка

Кафето трябва да се съхранява в херметична кутия не само защото така ще запази аромата си. Под въздействието на кислород в кафените зърна се увеличава количеството свободни радикали, неутрализиращи действието на антиоксидантите. Затова ако искате да намалите риска от сърдечно-съдови и неврологични заболявания, задължително дръжте кафето в херметично затворена кутия!

Пиете кафе рано сутринта

Безсмислено е да пиете кафе в 7 сутринта и причината е в хормона на стреса. Първите няколко часа след разбуждане нивото на кортизол в кръвта е повишено, което ви дава естествен прилив на енергия, Много експерти са единни в мнението, че най-доброто време за първата чашка кафе е между 10 сутринта и по обед, когато нивото на кортизола започва да се понижава.

Пиете го горещо

През юни 2016 години Международната агенция по изучаване на рака признала горещата напитка за канцерогенна. Оказало се, че горещото кафе и горещият чай губят всичките си полезни свойства, той като температурата над 65 градуса повишава риска от рак на хранопровода. Не бихте искали любимата ви напитка да се превърне в бомба със закъснител? Изчакайте докато се охлади!

Пиете прекалено много кафе

Повече не винаги значи по-добре. Пет чашки кафе по 200 мл дневно, които се равняват на 400 мг кофеин, са горната граница на нормата. След това напитката губи преимуществата си и може да се окаже опасна за хората с хипертония, диабет, тревожни разстройства или гастроезофагеална рефлуксна болест.

Пиете кафето със захар

Кафето стабилизира нивото на захар в кръвта и намалява риска от диабет тип 2. Но какво да правите, ако го пиете не само със със захар, а и с бисквитки или кейк? Въпросът, естествено, е в количеството. Добавяйки малко захар в напитката, не вредите на здравето. Въпреки че някои изследователи са уверени, че кафето е полезно само горчиво.

Как стои въпросът обаче с млякото или сметаната? Това оставяме на вашия избор. В изследване по темата една част от доброволците пиели черно кафе, а другата – кафе с мляко. Резултатите показали, че и двете групи смъкват нивото на глюкоза еднакво ефективно.

Пиете кафето прекалено дълго

Сварили сте си кафе, отпили сте няколко глътки и после за няколко часа сте забравили за съществуването му? Дори не си помисляйте да подгрявате напитката или да я допивате студена! За това време киселинността на кафето се е увеличила, повишил се е рискът от киселини, стомашни разстройства и ерозия на зъбния емайл. Учените смятат, че кафето остава полезно през първите 20 минути след приготвянето му.