Сиренето не трябва да се яде по време на обостряне на много стомашно-чревни заболявания и не само.

Американски учени от Института за рака в Розуел Парк смятат, че сиренето трябва да бъде изключено от диетата или да се ограничи при жени, които са имали случаи на рак на гърдата в семейството - с "лоша" наследственост, защото сиренето увеличава риска появата на заболяването. Проучването им показало, че като цяло редовната употреба на млечни продукти намалява риска от рак на гърдата с 15%, докато употребата на сирене, напротив, увеличава склонността към заболяване с цели 53%.

Със сирене не трябва да злоупотребяват и хората с артериална хипертония, както и с коронарна болест на сърцето с хронична сърдечна недостатъчност (по време на декомпенсационния период сиренето трябва да е напълно изключено). При чернодробни заболявания сиренето може да се яде в малки количества.

По време на обостряне на стомашно-чревни заболявания, като възпалителни заболявания на червата, особено със симптоми на диария, и при обостряне на заболявания на панкреаса, карциноид, хепатит, сиренето е забранено. Не трябва да ядат сирене и тези, които страдат от бъбречно заболяване, тъй като сиренето съдържа твърде много сол и протеини за отслабналия орган.

Експертите припомниха също, че при затлъстяване и диабет тип 2 не трябва да се консумира сирене със съдържание на мазнини над 30%. Някои лекари дори съветват да се откаже от този продукт при тежки ПМС и мигрена.