Употребата на захар може да промени химическите процеси в мозъка по същия начин като лекарствата, сочат резултати от проучване на датски учени, цитирани от Scientific Reports

Специалисти от университета в Орхус анализирали как приемът на захар засяга мозъка на свине. За да направят това, те използвали сложни методи за ПЕТ изобразяване на опиоидните и допаминови рецептори в мозъка, за да проучат как работи системата за възнаграждение при животните.

Свинете пиели разтвор на захароза в продължение на един час 12 последователни дни. Ден след последната доза учените повторно сканирали мозъка им. Оказало се, че след 12 дни прием на захар в допаминовата и опиоидната системи на мозъка настъпват доста значителни промени.

Опиоидната система, която е свързана с удоволствието и благополучието, се активирала след приема на първата доза захар, казва ръководителят на изследването Майкъл Уинтърдал. На фона на консумацията на захар били наблюдавани и промени в таламуса, стриатама, амигдалата, цингулата и префронталната кора.

Резултатите сочат, че храните с високо съдържание на захароза влияят на мозъка по същия начин като пристрастяващите лекарства, коментират учените, които сами били изненадани от изводите.

Неслучайно експертите подбрали за своето изследване прасета. Плъховете участваха в предишни експерименти, но те имат известна склонност към захар и определени механизми, които помагат за регулиране на напълняването и метаболизма, обясняват експертите.

В идеалния случай такъв експеримент би трябвало да се повтори при хора, но те са много по-трудни за контрол и нивото на допамин в мозъка им може да зависи от много голям брой емоционални фактори. Докато мозъкът на прасето в това отношение е много по-удобен за визуализация.