От диабет днес страдат повече от 382 милиона души по света. Това ги застрашава от сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност, слепота, увреждане на периферните нерви, ампутации и преждевременна смърт.

Ако се стимулира сигналния път в кафявата мастна тъкан, то нивото на захарта може да се понижи и, съответно, това да доведе до излекуване на диабета. Това твърдят учени от Стокхолмския университет.

Те изследвали процеса на улавянето на захарта от клетките на кафявата мастна тъкан със цел да открият нови методи за лечение на диабет втори тип.

Както е известно, основната задача на кафявата мазнина е да увеличи скоростта на обмяна на веществата, като топи калории и предизвиква затопляне. Но тя топи и захарта и бялата мастна тъкан.

Сигналният път, за който стана въпрос, се различава с това, че активира инсулина. Което значи, че ще заработи, ако инсулиновият път е увреден.

Изследванията на шведските учени показали, че хормоните на стреса адреналин и норадреналин увеличават обемите на погълнатата от кафявата мазнина захар. Учените тепърва ще изясняват как стимулацията на сигналния път влияе на хомеостазата на кръвната захар. Това предстои да бъде проверено при опити с гризачи.