Пазенето на тайни са като тежко физическо натоварване, което кара хората да изразходват ресурси и да гледат много по-мрачно на живота, твърдят американски учени от Колумбийския университет.

Пазенето на тайна тежи не само психически, но и физически, тъй като такава тайна буквално изсмуква енергията ви и ви принуждава да изразходвате вътрешни ресурси. В този смисъл клюкарите живеят много по-леко, отколкото хората, на чието мълчание може да се разчита.

Ако тайната е свързана с вашата работа, то тя разрушава мотивацията за работа. Психологичния товар от тази тайна ви принуждава да приемате предстоящите задачи, като много по-трудни, отколкото всъщност са и често просто не ви се иска да се свързвате с тях, коментира Майкъл Слепиан от екипа изследователи.

Най-добрият начин да се избавите от тежестта в гърдите, тоест да си възвърнете работоспособността и позитивния поглед към околните, е просто да разкажете за своята тайна, установили учените. За това може да използвате горещата телефонна линия, позволяваща ви да запазите анонимност. Ако обаче не искате да произнесете на глас своята тайна, може да я изложите в писмена форма – анонимно да споменете в интернет за нея или просто да я запишете в дневника си, препоръчва Слепиан. Във всеки случай след това ще ви бъде по-леко и физически, и психически, уверява той.

Ползата от клюките е била предмет на изучаване и преди това, когато отново американски учени установили, че това са един от механизмите за социална защита.