Кихате, а не сте настинали. Какво става? Това може да изясните само с посещение при лекаря, където да проверите нивото на витамин D в организма си, категорични са експертите.

Има различни симптоми, сочещи недостига на витамин D в организма, като хроничната умора, обилното окапване на косата или пък силното потоотделяне, както и постоянното чувство на отпадналост и безсилие. Кихането също влезе в този списък, разказват изследователите от международния екип, провел проучването.

Някои хора са много по-склонни към появата на недостиг от витамин D. По-често това са тези с тъмна кожа, възрастните, както и гражданите с наднормено тегло, уточняват експертите. И разбира се тези, които по-рядко са изложени на слънчеви лъчи.

За да възстановят баланса на витамина в организма си, такива хора трябва да употребяват мазна морска риба, червено месо, яйчен жълтък, черен дроб. И да не забравят за ролята на слънцето.

Ако сте решили да употребявате хранителни добавки и витамини, добре е първо да се посъветвате с лекаря си, който точно да определи дозата и продължителността на приема им, съветват експертите.