Китайската страна все още не е приела предложението на СЗО да се присъедини към разследването на появата на новия вид коронавирус, заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Китай. Според него национално разследване вече е в ход, но все още няма покана за присъединяване към него.

Представителят на СЗО подчерта, че е много важно да се идентифицира източникът на вируса, за да се предотврати подобна поява. Той отбеляза също, че международната организация не е получила достъп до архивите на две вирусологични лаборатории в Ухан. В същото време той посочи, че съдейки по всички налични доказателства, вирусът идва от Ухан, но той е естествен, а не изкуствен вирус, съобщава Интерфакс.

Заместникът на лавата на Министерството на външните работи на Китай Юе Юченг заяви, че Китай подкрепя широкото международно сътрудничество в областта на изучаването на произхода на коронавируса, но се противопостави на факта, че Китай "беше на подсъдимата скамейка без никакви доказателства за вина".