В Китай много популярни са ястията от огромни плъхове, които местните жители специално угояват за тези цели. Сега тази традиция е забранена заради коронавируса.

За много от нас плъховете са нежелан гост в къщата. Но в Китай тези животни могат да бъдат деликатес. Китайските бамбукови плъхове - възможни носители на коронавирус - се считат за истинско лакомство в продължение на много векове. Те се възхваляват заради тяхната „хранителна стойност“. Десетки хиляди фермери отглеждат тези плъхове, готвачите готвят гризачите по десетки различни начини, а в мрежата все още можете да намерите съвети от рода на „100 причини да ядете плъхове“.

Китайските бамбукови плъхове са известни със стегнатите си тела и пухкави бузи. В природата те се хранят с бамбук, а теглото на гризачите може да достигне 5 кг и ръст до 45 см. Първите надеждни рецепти за приготвяне на тези плъхове датират от ерата Чжоу хиляда години преди Рождество Христово. Китайската традиционна медицина вярва, че месото от плъхове освобождава тялото от токсини и подобрява функционалността на стомаха и далака.

Китайските фермери активно отглеждат плъхове за хранене. Въпреки че точната причина за COVID-19 не е установена, през януари водещият епидемиолог в Китай д-р Чжун Наншан заяви, че епидемията може да е свързана с яденето на плъхове. Други експерти цитираха прилепите, змиите и гущерите като възможни източници.

През февруари властите забраниха търговията с диви животни в цялата страна. В момента в различни китайски ферми се отглеждат до 25 милиона бамбукови плъхове, които чакат на опашка да бъдат сготвени, пише China News Weekly.