Киселите краставички са отлична гарнитура за сандвичи или салата „Оливие“. Но знаете ли за скритите свойства на тези краставички?

Изненадата е, че те могат да влияят на ума ви. Кат така?

Маринатата може косвено да влияе на такива състояния като неврози и тревожност, твърди ученият Матю Пилмайър, цитиран от списание Smithsonian. Той провел изследване, в което експериментирал с ефекта на ферментирали продукти върху тревожността и невротизма, а резултатът показал, че киселите краставички действат успокояващо или „анксиолитично“.

Киселомлечните продукти са богати на пробиотици и затова влияят положително на храносмилателната система. Засега учените не са установили как точно се случва това, но все пак смятат, че здравият стомах води до още по-здрав мозък. И до значителното снижение на тревожните мисли, разбира се.

Ако сте в стресова ситуация, чинийката с кисело зеле може да е еквивалентна на таблетка Валиум, уверява диетоложката Ребека Рап в списание National Geographic.

Такъв положителен психологичен ефект притежават не само маринованите зеленчуци, но и подобни ферментирали продукти. Пробиотиците, например, укрепват имунната система и помагат на организма да се бори по-сериозно със заболяванията, пише Washington Post. А киселомлечните продукти се усвояват много по-леко от организма на хора, страдащи от лека лактозна непоносимост.

Една солена краставичка дневно – ето кое ви е необходимо, когато се почувствате леко развълнувани! При всички случаи това ще ви донесе не само спокойствие, но и приятен вкус!