Основна функция на кафявата мастна тъкан са да превръща липидните запаси в организма в топлина. Неотдавна бе доказано, че при животните тя се увеличава по време на студ. А дали е възможно кафявата мастна тъкан да бъде леко изстудена и така да застави организма да отслабва на клетъчно ниво?

Британски учени от Университета в Нотингам се заели да изпробват това, използвайки човешки стволови клетки. Те поставили клетките под въздействието на температура около 32 градуса по Целзий, която е доста по-ниска от температурата на човешкото тяло – 37 градуса. Оказало се, че в условията на непривичен хлад клетките започват да се диференцират в адипоцити на кафявата, а не на бяла мастна тъкан.

Резултатът – от една страна, е очакван, тъй като за затопляне на тялото е необходима именно кафява мастна тъкан. От друга страна ролята на кафявата мастна тъкан в терморегулацията на човек отдавна се смята за спорна. Смятало се, че „кафявите“ адипоцити защитават от преохлаждане само бебетата и престават да изпълняват функцията си при възрастния индивид.

Резултатите от новото изследване показали обратното. Дори при умерени промени в температурата може да активираме нашите стволови клетки да образуват кафява мастна тъкан, подчертават авторите на изследването и се надяват в бъдеще това да стане един от реалните начини за редуциране на теглото.