Кафето е идеално средство срещу недоспиване и това го знаем всички. Затова когато имаме нужда да се ободрим, първо посягаме към чашата кафе. Не сме знаели обаче, че заедно с ободряването, кафето смъква и болковите усещания при недоспалите, пише The Australian.

Хроничното безсъние повишава чувствителността към болката, установили невробиолози от Харвард. В такива случаи често и морфинът не може да помогне. Докато кафето блокира тази повишена чувствителност. Но ако човек се е наспал добре, кафето няма да му помогне да се справи с болката, уточняват учените.

Такъв ефект произвежда модафинилът – стимулатор, който се предписва за лечение на сънливост, свързана с нарколепсията, обясняват експертите. Става дума за уникален метод на лечение на болката. Повишената чувствителност към болката е свързана с понижение на бодростта и бдителността, а не с преки изменения на пътищата, свързани с болката, смятат учените

И кофеинът, и модафинилът повишават нивото на допамин в мозъка. Тоест, вероятно е недостигът на сън да влияе на процеса на допаминовата трансмисия. Както показали изследванията с мишки, кофеинът и модафинилът веднага след въвеждането им нормализирали чувствителността към болката.