Интересът към кафето става все по-актуална тема за изучаване от различни страни. Всекидневно жителите на планетата изпиват минимум 2,5 милиарда чашки кафе, което е основание да се твърди, че кафето оказва влияние на здравето на значителна част от човечеството.

Резултатите, получени от специалисти от Централната клиника в испанската провинция Навара в град Памплон, ще зарадват всички ценители на ароматната напитка и най-вече по-възрастните от тях.

Испанските учени наблюдавали 20 000 души на различна възраст в продължение на 10 години, като за този период събрали огромно количество данни за всеки участник – за начина му на живот, отношение към пушенето, хранителни навици, хронични заболявания и така нататък.

Резултатите от проучването им, представени на конференцията на Европейското кардиологично общество в Барселона сочат, че в сравнение с участниците, които никога не са пили кафе или са пили съвсем рядко, общият риск от смъртност при пиещите всекидневно на по-малко от 4 чашки кафе, бил с 64% по-нисък. А с всеки две чаши в повече изпито кафе дневно, рискът от смърт намалявал с още 22%.

Забележително е това, че намаляването на общия риск от смърт бил изразен най-много при хората над 45 години. Което косвено свидетелства за това, че редовната употреба на кафе е свързана с намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания и рак – болестите, които са главната причина за смърт в тази възрастова група.

Сред по-младите участници в изследването главни причини за смъртта били нещастните случаи, убийствата и самоубийствата.