При тези, които изпиват от 3 до 5 чаши кафе дневно, вероятността да умрат по-рано заради някакво заболяване е много по-малка в сравнения с другите, които пият по-малко кафе в денонощие.

За чудодейните свойства на кофеина е писано много пъти. Новото изследване на харвардски учени обаче се отличава от всички предшестващи с това, че специалистите обръщат внимание на свойствата на кафето като напитка, а не само на ефектите от кофеина.

Оказало се, че хората, изпиващи по 3-5 чаши кафе дневно по-рядко умират от сърдечно-съдови заболявания, диабет и болестта на Паркинсон.

Пиенето на кафе обаче по никакъв начин не влияе на честотата на смъртността от рак, признават учените. Този извод е направен въз основа на данни за участниците в три национални изследвания на медицинския персонал – над 208 хиляди души, правени в последните 30 години.

При това не е важно какво кафе са пили медиците – с кофеин или без. Съдейки по всичко, ефектът за поддържане на здравето е обусловен от други компоненти на кафето. Какви по-точно? Учените все още не са готови да съобщят.