Знаем, че кафето е диуретично средство, което намалява течностите в организма. Британски експерти обаче твърдят обратното. Според експерти от Британската фондация по диетология, кафето помага на организма за обезводняване, тъй като можем да го включим в общото количеството течности, изпити дневно. Затова и изводите, направени от учените се отнасят само до случаите, когато кофеиновото кафе  се пие в умерени количества. При тази ситуация кафето ще предизвиква диуретичен ефект не по-голям от обикновената вода.

Учените говорят за употребата на кафе до 4-5 чаши дневно максимум. Ако не превишаваме тази норма, можем да повишим нивото на течностите в организма, казват те. Не само кафето, но и останалите напитки с кофеин могат да поддържат нивото на течности в организма, необходими за здравето ни.

Досега много специалисти смятаха, че горещите напитки и особено кафето, са вредни, защото водят до загуба на течности. Всъщност обаче, с чашата кафе цялата вода в него се поглъща от тялото, коментира здравният експерт Сара Шенкер.