Тези, които изпиват от 4 до 6 чашки кафе дневно, по-рядко боледуват от множествена склероза, доказали учени от Американската академия по неврология и техни шведски колеги.

Вече се знае, че пиенето на кафе намалява вероятността от поява на Паркинсон и Алцхаймер. Съдейки по всичко, с множествената склероза нещата също стоят така.

По време на изследването учените събрали данни за 1000 пациенти с множествена склероза. Всички участници споделяли средно по колко чаши кафе дневно са изпивали за година, за 5 и за 10 години до момента, когато са почувствали първите симптоми на заболяването. Оказало се, че независимо от възрастта, индекса на телесната маса, вредните навици и времето, прекарано на слънце, тези, които изпивали повече от 6 чаши кафе дневно заболявали 1,5 път по-рядко от останалите, които минавали почти без кафе. Подобен ефект се наблюдавал и при тези, които употребявали между 4 и 6 чаши кафе дневно през последните 5-10 години.

Предстои учените да изяснят какъв точно компонент на кафето влияе на риска от множествена склероза и как точно става това. Най-вероятно е това да бъде кофеинът.