Много кафени напитки по тежест не отстъпват на добрата вечеря, установили учени от Световния фонд за ракови изследвания.

Колко течни калории изпиваме дневно, без дори да забележим? И към какво може да ни доведе това?

По време на експеримента учените проверили немалко кафенета и анализирали хиляди чаши кафе и коктейли на кафена основа. Болшинството от тези напитки съдържат пълномаслено мляко, захар и сметана и тъкмо заради това са фатални за талията.

Шампион по калории станало къпиновото мока-фрапучино, съдържащо 560 ккал – над една четвърт от дневната калорийна норма за дамите! Дори и ако помолите да не добавят сметаната, все едно ще получите пълноценните 450 ккал. Толкова съдържат и двойното шоколадово фрапе, и мока-фрапе латето. Чашка от тези напитки е по-хранителна от шоколадово блокче.

В стандартната порция лате се крият 260 ккал – без да се отчитат плодовите сиропи, които обикновено добавят към тази напитка. Капучиното с пълномаслено мляко съдържа 150 ккал, а ако добавите и сметана – ще прескочи 220 ккал. Ако сте решили да се сгреете с чаша горещ шоколад, гответе се да погълнете 360 ккал. Повече, отколкото порция риба на грил със салата.

Ако осъзнавате добре тази заплаха, но не можете без тонизиращата напитка, то има начин да коригирате вкуса си. В чаша нес кафе без захар например, има само 4 ккал, в натуралното кафе –  2 ккал, а в порция еспресо – само 1 ккал.

Не е случайно, че тъкмо онколозите са решили да изчисляват калориите в кафените напитки. По данни на учените, 19 хиляди случая на рак годишно само във Великобритания са пряко свързани с наднорменото тегло! Вече знаем откъде идва всичко това, казват учените. Трябва да осъзнаем, че трупаме килограми не само с храната, а и с напитките. И да не забравяме, че най-физиологичната напитка за утоляване на жаждата е обикновената или минералната вода, съветват те.