Само два часа физически усилия, като катеренето по дърветата и балансирането на греда, помагат за подобряване на умствените способности. На първо място това е работната (оперативна) памет, е изводът на американски учени от Университета на Северна Флорида.

Участници в експеримента на учените били хора на възраст между 18 и 59 години. Преди да започнат, всички те били проверени за обема на работната им памет – способността да запаметяват неголеми фрагменти информация, необходими за моментната умствена дейност. След това в продължение на два часа участниците се занимавали с динамични физически упражнения, свързани с проприоцепцията – усещане за положението на части от собственото тяло в пространството и спрямо другите.

Те се катерили по дърветата, балансирани на греда, бягали боси с препятствия и други такива. През това време участниците в контролната група или седели в клас и слушали лекция с нова за тях информация, или се занимавали с йога, при която се прилагат статични упражнения.

Когато след двата часа учените проверили обема на работната им памет, при слушащите лекции тя не била променена. Докато при катерачите, които изпълнявали и други динамични упражнения, обемът на работната памет се повишил с 50%!

Удивителното е, че толкова впечатляващ ефект може да бъде достигнат за такъв кратък период, коментира Трейси Алоуей, ръководител на проекта. Получените резултати говорят за това, че когато изпълняваме физически упражнения, които ни карат да мислим, ние тренираме не само мускулите си, а и мозъка, подчертава съекипникът й Род Алоуей. Това е много важно както за възрастните, така и за децата. Ако по време на почивка се заемете с упражнения, които изискват съсредоточен контрол на движенията на тялото, то вашата работна памет ще се подобри и много по-лесно ще се справяте и с работата, и с учението, коментират учените.

Учени от Чикаго пък установили, че броят на дърветата около дома е право пропорционален на здравословното състояние на жителите му.