Лекарите нарекоха картофеното пюре „убиец“ на кръвоносните съдове и сърцето, като предупреждават, че ежедневната диета има основен ефект върху нивото на общия холестерол в организма, пише Express. В своята публикация диетологът Мариса Мур говори за опасностите от честата консумация на картофено пюре.

Според експерта популярното ястие може да се превърне в „убиец“ на кръвоносните съдове и сърцето, при условие че се появява периодично в диетата на човека.

Картофеното пюре обикновено е с високо съдържание на масло, сметана, пълномаслено мляко, заквасена сметана или крема сирене. Така то се превръща в „бомба с мазнини за вашето тяло “, предупреждава лекарят.

Специалистът обяснява, че най-страстните любители на картофено пюре могат да пострадат от увеличаване на холестеролните плаки, които се настаняват по стените на артериите и запушват лумена им. В резултат на това сърцето започва да работи много по-интензивно, за да изпомпва кръв през съдовете и да осигурява кислород на всички органи. Подобна работа на органа, съчетана с постоянно натоварване, е изпълнена с развитието на сериозни отклонения, като последствията от този процес могат да бъдат инфаркт и инсулт.

Ако тялото ви вече има много лош холестерол, определени храни, като така популярното картофено пюре, могат да влошат ситуацията, която застрашава целостта на сърцето и кръвоносните съдове. Любителите на картофи е по-добре да обърнат внимание на печения продукт, който може да бъде придружен от зеленчуци и нискомаслена заквасена сметана, съветва британският специалист.