С възрастта ставаме предразположени към развитие на катаракта, която влошават зрението и причиняват слепота. За да предотвратят това, учените предлагат да се ядат повече храни, богати на витамини и каротиноиди. Тези хранителни вещества помагат да се предотврати катарактата, свързана с възрастта.

По-ранни проучвания са установили връзка между приема на каротеноиди и намален риск от катаракта при възрастни хора. Но нито едно от съществуващите проучвания не е взело предвид значението на превенцията.

За да реши проблема, ученият Хонг Джианг и екипът му от Университета Xi'an Jiaotong (XJTU) и Университета в Южна Австралия направили мета-анализ на 20 изследвания. Осем били рандомизирани контролирани, останалите били кохортни. Всички проучвания проучвали връзката между свързания с възрастта риск от катаракта и приема на витамини и каротеноиди.

Резултатите от мета анализа са публикувани в Американското списание за клинично хранене.

Приемът на повечето витамини и каротеноиди е свързан със значително по-нисък риск от свързана с възрастта катаракта при кохортни изследвания. Витамините А, С и Е намаляват риска от замъгляване в лещите на очите. Каротеноидите - бета-каротин, лутеин и зеаксантин - правят същото.

За всеки 10 милиграма дневно увеличение на приема на лутеин и зеаксантин рискът се намалява с 26%, установили учените.

Ако можем да отложим началото на развитието на катаракта с 10 години, това би намалило наполовина броя на хората, които се нуждаят от операция, се казва в проучването.