Канелата е една от най-популярните подправки. Ако не я използвате само за печене на кифлички, можете да получите много ползи от нея - от загуба на тегло до противовъзпалителен ефект.

Проучване на Американската сърдечна асоциация установи, че канелата, която обикновено се използва както в сладките, така и в по-пикантните храни, забавя складирането на мазнини и намалява риска от увреждане на сърцето, причинено от консумацията на нездравословни храни.

Учените извършили серия от тестове за 12 седмици, като давали на гризачи добавка с канела. В края на 12-те седмици у гризачите били открити повече антиоксидантни противовъзпалителни молекули, които предпазват телата им от увреждане, причинено от стрес. Било установено още, че гризачите тежат по-малко и мазнините по корема им са намалели, дори ако те са консумирали мазнини, пише Pharmacognosy Research.

Други полезни свойства на канелата

Антимикробен потенциал. Канелалдехидът в канелата възпрепятства растежа на листерии и E. coli в храната. Установено е също, че канелата е ефективна срещу бактерии като Staphylococcus aureus и някои видове гъби и дрожди.

Източник на антиоксиданти. Канелата е пълна със здравословни съединения, които пречат на окислителния процес в клетките.

Противовъзпалителни свойства. Установено е, че канелата съдържа съединения като транс-цинамалдехид, кариофиленоноксид, евгенол и L-борнеол, които предотвратяват възпалението.