Как чревните бактерии могат да повлияят на здравето на сърцето, обясняват учени от Университетската болница в Осло в доклад, представен на Световния конгрес по проблемите на сърдечната недостатъчност.

Изследвания на норвежките учени са посветени на характеристиките на бактериалния състав на червата при хора със сърдечна недостатъчност. Известно е, че развитието на това заболяване се влияе от много фактори, сред които, предполага се, и дисбаланса в чревната микрофлора.

За да тестват тази хипотеза, учените изследвали проби от изпражнения от 266 здрави и 84 пациенти, страдащи от хронична сърдечна недостатъчност. Оказало се, че втората чревна микрофлора е относително по-лоша от първата. Също така при сърдечно болнике е нарушено количественото съотношение на двете най-често срещани бактериални групи - Firmicutes и Bacteroidetes, често срещано при затлъстяване.

Авторите на проучването заключават, че промененият състав на микрофлората, открита при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност, може да е свързан с нисък прием на фибри. Следователно такива пациенти трябва да ядат повече зърнени храни, плодове и зеленчуци, които са богати на диетични фибри, препоръчват учените.