Инсултът е коварно заболяване, което може да се появи по всяко време и на всяко място. И то във всяка възраст!

Причината е неизправност в работата на организма, която не зависи от възрастта.

Голямата изследователска база в тази област по цял свят дава възможност да се предусети болестта по няколко признака. За възможното възникване на инсулт организмът подава на човека предупредителни сигнали, в които непременно трябва да се вслушаме.

Инсултът поразява внезапно

В началото се появява главоболие, вследствие физическа преумора. По лицето могат да се появи изкривена усмивка. Което свидетелства за предстоящ инсулт, свързан с разкъсване или запушване на кръвоносните съдове в главния мозък.

При избухване на пристъпа могат да умрат клетки на мозъчната тъкан.

Половината лице в този момент става неуправляемо и като че ли се вцепенява.

При инсулта човешкият говор става неясен както при пияница, мърморещ си нещо под нос.

Симетрията на тялото се нарушава, става проблематично повдигането на ръцете нагоре. А ако ги повдигнем, то едната ще е по-ниско от другата.

Пристъпите на главоболие се усилват и хапчетата вече не ви помагат.

Често болката настъпва при физически натоварвания, а понякога и без каквито и да е причини, но този признак не е за пренебрегване.

Това състояние може да се съпровожда и от силно гадене.

За нарушено съзнание говори и внезапно появилата се сънливост или – обратното, рязка възбуда, при която започва да се развива главоболие. Такова състояние се съпровожда от тежко гадене.

В продължение на денонощие такива симптоми могат да се появяват на няколко пъти – като се засилват и угасват.

Не чакайте окончателната развръзка от състоянието, а незабавно потърсете лекар! Защото инсултът не се поддава на никакво домашно лечение.