С настинка в сауната и след това направо в басейна? Това е с обратен ефект, твърди немският лекар Сабина Егер в интервю за списание GQ.

Посещението на сауната е полезно за тялото и душата, но има и изключения. Колкото и да изглежда противоречиво - нали укрепва имунната система, отпуска, особено в студения сезон. Какво да търсите и как да се възползвате максимално от времето си в сауната – вижте съветите на д-р Егер.

Настинки и имунитет

Сауната е чудесна за здравото тяло, укрепва имунната система, освобождават се хормоните на стреса. Посещението по време на настинка обаче, може да има два ефекта - ускоряване на възстановяването или поява на усложнения. Затова внимавайте!

Регулярност

В идеалния случай сауната трябва да се планира редовно. Фиксираното време за релаксация в стресовото ежедневие е полезно и тялото ще ви предпази по-добре от болести, причинени от стрес.

Температурните контрасти са лоша идея

Излизате от сауната и скачате в студената вода? Разликата в температурата може да доведе до недостатъчно кръвообращение и в най-лошия случай до сърдечен удар.

Трябва да започнете да се охлаждате бавно. Първо намокрете ръцете и краката си и бавно потопете цялото тяло, съветва д-р Егер.

Идеалното време за сауна

Оставете си достатъчно време за посещение на сауната. След нея не трябва да има допълнителни работни срещи, домашни задачи, преговори. По-добре е да използвате състоянието на релакс, за да приготвите лека вечеря, да прочетете книга или да гледате приятен филм.