Неправилната обработка и съхранение на месото носи повишен риск от хранителни отравяния. Затова и лекарите решили да развенчаят най-разпространените митове, отнасящи се до месото, съобщава The Daily Mail.

Напълно безопасно е повторното замразяване на размразеното вече месо, ако размразяването е станало при максимална температура до 5 градуса по Целзий.

Повторното замразяване обаче и следващото размразяване могат да направят месото воднисто. Затова чуйте алтернативата – пригответе цялото парче, след това го разделете на части и го замразете в нарязан вид.

Обаче можете да го върнете във фризера, само след като парата е престанала да излиза от месото. Иначе кондензът ще създаде прекрасна среда за размножаване на бактерии.

И още един важен момент – месото, лежащо в края на камерата, може да започне да се размразява заради честото отваряне на вратата. Това също повишава риска от размножаване на бактерии.

Що се отнася до миенето на месото преди термична обработка, то експертите категорично не препоръчват да го правите! Такава процедура може да помогне за размножаването на бактерии из кухнята. По същата причина следва да подготвяте поотделно продуктите, употребявани в храната сурови - като салатата например, както и продуктите, изискващи обработка - като месото и рибата.

Вече приготвени, блюдата не бива да се оставят през нощта извън хладилника. Критичната температура за разрастването на микроорганизми в храната е над 5 градуса по Целзий. И знайте, че не винаги свежестта на храната може да се определи по миризмата й. Много патогенни организми се развиват спокойно в нея, без да оказват влияние на миризмата. Затова единственият начин да попречите на разрастването им е охлаждането на храната.

И не бива да си мислите, че добавянето на мазнина ще ви разреши да се откажете от хладилника. Напротив! Анаеробните бактерии като Clostridium botulinum много обичат среда с недостиг на кислород. И неслучайно с ботулизма често свързват употребата на зеленчуци с олио – мазнината създава плака!