Изследване на британски учени от Университета в Лийдс доказва, че картофите, пастата и оризът – продуктите с ниска енергийна плътност в храната помагат по-добре за бързото сваляне на килограми от баналното пресмятане на калории например. Въпросните храни засищат по-бързо и това позволява да намалим апетита към вредни и нездравословни закуски, пише The Sun.

Свежите плодове, зеленчуци, постно месо, риба, яйца и бобови произвеждат същия ефект, тъй като в тях обикновено има по-малко калории, отколкото в обработените храни за сметка на обилието от вода, белтъчини и фибри.

Много хора спират диетите заради чувството на глад, появяващо се между приема на храни, обяснява д-р Никола Беклънд. Ние установихме, че продуктите с ниска енергийна плътност, тоест в единица от теглото им има относително малко калории, помагат да се справим с този проблем.

В изследването на учените участвали 37 пълни жени, които в продължение на 14 седмици трябвало да се хранят с продукти с ниска енергийна плътност. За това време те смъкнали средно по 5,5 килограма. В контролната група от 41 жени калорийността на храната била редуцирана до 1400 калории и за същия период дамите смъкнали средно по 3,3 килограма.

Анализът показал, че участниците изяждали за вечеря с 1057 калории по-малко, ако са закусвали и обядвали с храни с ниска енергийна плътност. Те много по-рядко се оплаквали от глад и по-малко страдали от притегляне към вреди храни.