Американски професори по физика и динамика на течностите от Университета в Масачузетс и Университета Браун са моделирали схема за разпределение на въздушните потоци в купето на движеща се кола в зависимост от това дали прозорците са отворени или затворени и ако са отворени, тогава кои трябва да бъдат. От това може да зависи дали шофьорът или пътникът ще се заразят с въздушна инфекция, предавана по въздушно-капков път, като COVID-19, ако някой от тях е вирусоносител, обясняват учените в статия в списание Science Advances.

При моделирането учените са взели предвид преди всякакви пътувания с такси и следователно са разгледали ситуациите, когато в кабината има двама непознати помежду си без маски - шофьорът и пътникът, седнал диагонално от него на задната седалка.

Най-рисковият сценарий се оказала ситуацията, когато всички прозорци са затворени и въздухът в кабината се задвижва от климатика. В този случай всички най-малки аерозолни частици, издишани от водача и пътника, потенциално съдържащи патогенни микроорганизми, като например вирусът SARS-CoV-2, остават в атмосферата на кабината. И за да намалите риска от инфекция до минимум, трябва да отворите всички прозорци в колата и да организирате добра тяга, което е невъзможно при зимни условия.

Изследователите обаче са намерили по-добър вариант, който също намалява риска от предаване на вируса.

За да направите това, леко отворете десния преден прозорец и левия заден прозорец на автомобила. Благодарение на диференциалното налягане в купето, потокът чист въздух ще влезе през задното стъкло и ще излезе от предното стъкло, отвеждайки аерозолни капки.

В същото време, което е особено важно, този въздушен поток действа като бариера между водача и пътника, като предотвратява смесването на дишането им и по този начин допълнително ги предпазва един от друг.