Човешкото дълголетие зависи от различни фактори, включително генетиката и правилното хранене. Многобройни проучвания показват, че кафето играе важна роля в този процес.

Кафето съдържа стотици различни компоненти и някои от тях имат определени ползи за нашето здраве. Много от тези компоненти са антиоксиданти, които предпазват организма ни от оксидативен стрес, причинен от увреждане от свободните радикали. Всъщност окисляването е един от механизмите на стареене и сериозни разстройства, включително почти всички видове тумори и сърдечни заболявания. Учените са идентифицирали приблизително 1000 антиоксиданти в кафените зърна и стотици нови се образуват при изпичането им.

Антиоксидантите се борят с възпалението - основната причина за голямо разнообразие от хронични заболявания, включително артрит, атеросклероза и злокачествени новообразувания. Кафето неутрализира свободните радикали, които се появяват в нашето тяло поради естествените им ежедневни метаболитни функции. Именно тези свободни радикали причиняват оксидативен стрес, водещ до хронични заболявания. Няколко проучвания веднага показаха, че пиещите кафе редовно намаляват риска от смърт от различни сериозни заболявания.

Например, едно от проучванията показа, че за хората, които пият най-много кафе, вероятността да умрат по време на 12-годишния период на наблюдение била най-малка. Когато изследователите изчислили точно колко кафе трябва да се консумира, за да се постигне този ефект, се оказало, че то е от 4 до 5 чаши на ден.

Само че когато тази доза се увеличавала, хората не получавали допълнителни ползи от кафето за здравето си.