Известно е, че зеленият чай помага за преборване на рака в задстомашната жлеза и устната кухина. Какъв е механизмът на неговата активност? Доказаха го американски учени от университета в Пенсилвания.

Както се знае, химиотерапията има доста недостатъци и странични ефекти – започвайки от масивната загуба на коса до нарушаване функциите на имунната система. В същото време рискът от развитие на странични ефекти, свързани с употребата на зелен чай, клони към нулата.

Доктор Джошуа Ламберт, преподавател по диететика в университета провел изследване на клетъчни култури, в които въвеждал определено количество от антиоксиданта EGCG. И открил ред перспективни реакции: EGCG водил до образуване на активни форми на кислород в злокачествените клетки, който увреждал митохондриите и по този начин унищожавал раковите клетки.

EGCG не за първи път демонстрира своята сила на противораков ефект. Миналата година учени от Института по биомедицински изследвания в Лос Анжелос откриха способността на това съединение да предотвратява и забавя ръста на раковите клетки в задстомашната жлеза.

Следващата крачка на учените от Пенсилвания ще е експеримент върху животни, както и изключването на риска от странични ефекти, които EGCG може да причини. Ако съединението потвърди своите ефективност и безопасност, възможно е светът на науката да се приближи с крачка напред към разработване на алтернативни методи на лечение на много форми на рака. И да избави хиляди пациенти от последствията на химиотерапията.