Приемът на зелен чай три пъти седмично може да удължи живота на човек и да намали риска от сърдечен удар или инсулт.

Резултатите са от проучване за това как зеленият чай влияе на здравето, публикувани в Daily Mail. В изданието се посочва, че пиещите имат 25% по-нисък риск от инсулт или сърдечни заболявания заради антиоксидантите.

Китайски учени изследвали над 100 000 души в Китай и установили, че тези, които редовно пият зелен чай, живеят средно 1,26 години по-дълго от хората, които не пият напитката. Според публикацията няма значителни предимства за любителите на черен чай, зеленият е единственият вид, от който има ефект.

Експертите казват също, че хората не преминават към зелен чай с надеждата да подобрят здравето, тъй като пиенето на чай не е ефективно в комбинация с нездравословни навици.

Не можем да продължим да ядем храни с високо съдържание на мазнини, да водим заседнал начин на живот и да очакваме, че чаят ще реши всичките ни проблеми, категоричен е диетологът и говорител на Британската диетична асоциация Джоди Релф.

Защо зеленият чай се счита за най-полезен?

Чаят е полезен заради съдържанието на полифенол - клас химически съединения, които съдържат антиоксиданти, обяснява китайският изследовател Ван Синянг.

Полифенолите се намират и в плодовете и зеленчуците и се смята, че могат да спрат увреждането на клетките, да контролират нивата на телесната захар и да забавят наддаването на тегло. Китайските изследователи заявяват, че предварителните доказателства предполагат, че полифенолите могат да предпазват от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Зеленият чай може да бъде особено полезен, тъй като не е ферментирал като черен чай, което може да направи антиоксидантите по-малко ефективни.