Хората от всички възрасти с хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания са изложени на риск да се разболеят сериозно, ако се заразят с коронавирус. Причината за този повишен риск? Всички органи на тялото работят в тандем заедно. Когато напрягате единия край на системата, другата част има повече проблеми, обясняват лекари от САЩ.

Диабет и коронавирус

Високата кръвна захар може да увреди кръвоносните съдове на тялото ви с течение на времето, казва Джордж Ръдърфорд, лекар и епидемиолог от Калифорнийския университет, Сан Франциско. А увредените кръвоносни съдове могат да нарушат работата на белите дробове и да направят човек с респираторна инфекция по-податлив на усложнения.

Американската диабетна асоциация твърди, че коронавирусът може да увеличи възпалението при хора с диабет и да увеличи риска от животозастрашаващо състояние, когато кръвта стане твърде кисела. И двете могат да бъдат животозастрашаващи.

Според специалистите ключът е да се държи под контрол диабетът. При правилното лечение на диабет рискът от коронавирусни усложнения ще бъде като този на общата популация.

Сърдечно заболяване и коронавирус

Човек, който е претърпял инфаркт или хронично високо кръвно налягане, има отслабнал сърдечен мускул. Когато получи вирусна инфекция, тя му нанася „двоен удар“. В случай на коронавирус инфекцията може да засегне сърцето и белите дробове. Сърдечният мускул може да се наложи да работи по-усилено, защото белите дробове, които са засегнати предимно от вируса, не са в състояние да доставят достатъчно кислород на сърцето.

Как да се защитим?

За високорисковото население най-важното е да практикуват социална изолация и да не контактуват с болни хора. Продължавайте да спортувате у дома, ако можете, и се грижете за вашите заболявания, особено за диабета, съветват специалисти от известната Мейо клиник.