Колкото и да ни убеждават търговци и земеделски производители, няма как да сме убедени в екологичната безопасност на зеленчуците, които слагаме на масата. Затова е по-добре да знаем как лесно да се избавим от химикалите в тях.

Зеленчуците са незаменим компонент на здравословното хранене. Знаем колко е важно да присъстват всеки ден на масата ни – свежи, задушени и дори готвени. Но и добра реколта без торене на почвата вече няма как да се получи – десетки са факторите, поразявали почвата по земята в последните години.

В резултат на това зеленчуците натрупват нитрати и пестициди. Химикалите попадат в зеленчуците не само чрез обработката на почвата с минерални торове, но и чрез органичните вещества, ако те не се използват правилно. Това особено засяга ранните зеленчуци. Има и външни причини, които помагат за натрупването на нитрати – климатичните условия, заболявания или вредители, плевели и др. По този начин дори реколтата от собствения двор може да се окаже опасна за здравето.

Няма как всяка партида зеленчуци на пазара да се проверява в лабораторни условия за съдържанието та вредни вещества. Да се отказваме от употребата им, включително и на ранните зеленчуци, не си струва. Тогава?

Вижте как най-лесно можем да се избавим от химията в зеленчуците с достъпни методи.

Местата на натрупване на химикали

Способността на различните зеленчуци да натрупват нитрати е различна. Най-много от тях се натрупват в салатата, листното зеле, копъра, цвеклото, зеления лук, спанака, репичките. Най-малко е съдържанието в брюкселското зеле, фасула, граха, картофите, чушките, доматите, кромид лука.

Правилната обработка помага значително да се намали съдържанието на нитрати и пестициди в зеленчуците. Затова е полезно да знаем местата, където се натрупват най-много вредни вещества.

Картофи. Химикалите при тях се натрупват под обелките и в сърцевината на грудката. Препоръчва се след кипването на водата с картофите, тя да се изхвърля.

Зеле. Най-много нитрати има в горния слой листа и в кочана на зелката. Затова е добре да ги отстранявате.

Краставици, тиквички, патладжани. Тъмнозелените кори на краставиците говорят за това, че те са „преяли“ с нитрати. Когато са нормални, цветът им трябва да е тревисто целен. Най-голямо количество нитрати се натрупват в корите на краставиците и в областта на подкорието. При тиквичките и патладжаните трябва да се изрежат частите около дръжката. Освен това обелвайте корите на ранните тиквички и патладжани.

Цвекло, моркови, репички

Най-голямата концентрация на нитрати в тези кореноплодни е във върховете и в областта на дръжката. Затова преди употребата им непременно изрежете добре тези части. Най-богато на нитрати е цвеклото. При морковите трябва да се изрязва около 1 см от опашката и позеленялата им част. В репичката нитратите се натрупват също по кожата.

Домати. Най-много нитрати има в доматите с дебела кожа и в оранжево-червените домати. Преди купуване разгледайте добре сечението на зеленчука. Бялата сърцевина и дебелите жилки са признак на по-голямо съдържание на химикали. Ако ви попаднат подозрителни домати, подръжте ги около час в студена вода.

Салата, маруля, копър, магданоз. В тези растения химикалите се натрупват в жилките и в стръковете. Доколкото салатата и марулята абсорбират стремително нитратите, то преди да я подготвите за ядене, я накиснете около час във вода.

Как да неутрализираме химикалите в зеленчуците

 

Най-добрият начин е да спазваме правилата за избора и използването им, съветват специалистите.

Купувайте български зеленчуци,  доколкото това е възможно. При отглеждането им се използва много по-малко тор, отколкото в расналите в Турци, Холандия, Израел например. Почвата в тези страни не позволява да се отгледа богата реколта без използването на голямо количество химикали.

Купувайте сезонни зеленчуци. Растенията, отгледани извън своя сезон, се нуждаят от повече подхранване и обработка на почвата, където растат.

Избягвайте прекалено големите и красиви зеленчуци. Безупречният им вид обикновено е резултат от активното използване на торове.

Мийте добре зеленчуците – миенето намалява съдържанието на нитратите в тях с 10-15%. Кисненето на зеленчуците за 30-60 минути е още по-ефикасен метод за намаляване съдържанието на химикали.

Цвеклото, тиквичките, морковите, тиквата и патладжаните може да се нарежат на кубчета и да се залеят с вода за 5-10 минути. Процедурата е добре да се повтори още 1-2 пъти.

За да отделите химичните вещества заедно с обелките на зеленчука или салатата, ги накиснете за 5-10 минути в солен разтвор или слаб разтвор с оцет, след което ги измийте. Може да ги пуснете и за 5 секунди в кипяща вода.

Варенето е начин да се намали съдържанието на нитрати с от 50 до 80%. В продължение на 30-40 минутно варене нитратите активно се „вливат“ в бульона. За да не се върнат обратно в зеленчуците, отварата трябва да се изцеди гореща. За най-доброто изпарение на нитратите и техните съединения обаче, гответе зеленчуците с открит капак.

За да неутрализирате частично действието на нитратите, добавяйте в зеленчуковото блюдо лимонов сок или сок от нар. Може също да накапете от сока преди приготвянето им.

Не съхранявайте дълго размразените зеленчуци и прясно приготвените сокове и салати. Това спомага превръщането на нитратите в канцерогенни вещества. По същата причина не подлагайте продуктите и блюдата от тях на многократни промени в температурата на съхранение.

Почиствайте обелката на зеленчуците особено, ако се съмнявате в качеството им. Неутралният вкус на зеленчука говори за това, че той е бъкан с нитрати.