Укрепването на имунната система с естествени антивирусни средства може да бъде ефективна стратегия за избягване на евентуална инфекция с новия коронавирус.

И тъй като все още няма лек за новия коронавирус - днес пациентите могат да бъдат лекувани само със съществуващи антивирусни лекарства с ограничена ефективност и лекарства, които се борят със симптомите (треска, възпаление, болка), обясняват лекари.

Но съществуват и природни средства, които ще подпомогнат да избегнете заразяването с новия коронавирус. За тях говорят испански експерти в списание Cuerpomente. Важното е да формирате навици, които да повишават устойчивостта на организма към вируси. Вижте съветите им.

Консумирайте 5 до 10 порции пресни плодове и зеленчуци дневно.

Спете поне 7 часа. Адекватният сън помага да се поддържа нужното количество активни имунни клетки, които откриват и унищожават вирусите.

Правете почивки на работното място и практикувайте медитация, дихателни упражнения или друга техника за релаксация.

Правете упражнения. Ако няма противопоказания, минималната доза упражнения, дори за възрастни хора, трябва да бъде 30 минути три дни в седмицата.

В сезона на бурни вирусни инфекции е полезно да се използват естествени билкови лекарства с антивирусни свойства.

Риган. Добавяйте го към различни ястия - тази подправка съдържа мощното антивирусно вещество карвакрол.

Босилек. Консумацията му може значително да повиши нивото на имунните Т клетки, действащи като убийци на вирусни частици.

Чесън. За да избегнете заразяване с вируси, чесънът трябва да се консумира суров.

Ехинацея. Тя е естествен лек, който ефективно стимулира защитната активност на имунната система.

Бъз. Едно от най-мощните антивирусни растения.

Женско биле. При изпитвания in vitro активните съставки на женското биле са били в състояние да убият вируса на SARS.

Джинджифил. Той има висока концентрация на веществате гингерол и зингерон, които могат да инхибират възпроизвеждането на вируси, проникващи в здравите клетки.