Случва ли ви се когато сте в дома си да усещате сухост в носа, гърлото, очите, сънливост, отпадналост и дори замайване? И само като излезете навън всичко моментално да преминава без следа? Това означава, че въздухът в дома ви не е качествен и трябва да се подобри. Как?

Сайтът Medical News Today разказва за последствията на въздуха в жилищните помещения за здравето на обитателите, за най-честите причини за такова замърсяване и за начините да се борим с него. Оказва се, че най-добре работят старите методи – влажна кърпа вместо прахосмукачка, оцет, сода и лимонов сок вместо токсични почистващи средства, както и колкото може по-често проветряване.

По оценка на Световната здравна организация (СЗО) заради заболявания, свързани със съдържанието на вредни примеси в домашния въздух, на планетата годишно умират 4,3 милиона души. Най-много страдат децата, бременните и старите хора, тоест тези, които прекарват в дома си по-голяма част от времето.

При децата замърсеният въздух най-често причинява астма. Възрастните страдат от хронични сърдечно-съдови, респираторни и онкологични заболявания.

Както подчертават специалистите, образци на типичния въздух в дома просто не съществуват, атмосферата на всеки дом представлява сложен, индивидуален по състав и постоянно променящ се коктейл от различни замърсители и реакцията на обитателите също е съвършено индивидуална. Ефектът върху организма на едно от тези вещества може да продължава още, но това, което става с човека под влияние на комбинациите от различните вещества, е неизвестно.

Най-много опасни микроби се крият в такива атрибути на домашния уют, като пухкавите килими и меката мебел.

Сред основните замърсители на въздуха са плесенните спори, прах, частици от пърхот, остатъци от насекоми, цигарен дим, изпарения от почистващи средства и пестициди, освежители на въздуха, газове (радон, азотен двуокис, въглероден окис), вещества, отделяни от строителни материали, мебели, бои, подови покрития (формалдехид, олово и други), предмети за лична хигиена, електронни устройства, печки и климатици.

В атмосферата на дома американските специалисти преброили над 900 потенциално опасни за здравето химични субстанции. Нивото на замърсяване на въздуха в дома се засилва при неблагоприятното време навън – повишена влага, суша, недостатъчна вентилация, прекалено висока или ниска температура на въздуха.

Ето защо пълно прочистване на въздуха в дома е невъзможно, смятат специалистите. Но ситуацията може да се облекчи с овлажнители на въздуха, регулярно влажно почистване на помещението, отказ от използването на обикновени прахосмукачки, които повдигат праха във въздуха.

Херметичните пластмасови прозорци, мокети и килими, обилието от мека мебел – всички тези признаци на домашен комфорт повишават съдържанието на вредни вещества в атмосферата, и от тях е най-добре да се избавите час по-скоро или да намалите броя им вкъщи. Вместо рекламираните очистващи средства, отделящи токсични изпарения, най-добре е да се използват техните екологично чисти аналози или старият добър оцет, лимони, сокове и сода.

И най-главното, да проветрявате по-често.