Даниел Лумера, автор на книгата "Лечението на Прошката, нов път към щастието" и създател на метода My Life Design, ще проведе своя първи семинар в България на 28 февруари. Събитието ще проследи моделa на 5-те интелигентности, както и нови методологии и стратегии за  управление на стреса и конфликтите. В програмата е включена практическа лаборатория за усвояване на техники за справяне с тежки заболявания и с траур чрез 5-те интелигентности, както и анализ на новите методологии и стратегии за изграждане на съзнателна връзка с болестта и значението на този процес.

В моя живот трябваше преди всичко да интегрирам един  подход към духовността и начина на реализация от патриархален тип,  основаващ се на стремежа за власт, на безпогрешност и желанието за реализация на всяка цена. Докато не намерих това ново измерение на прошката и успях да интегрирам женския аспект на реализацията, базиран преди всичко на приемането, състраданието, на предаността, споделя Даниел Лумера. Той допълва, че процесът на прошката има дълбоки физически ползи на ниво имунна и нервна система.

Благодарение на усилията на Даниел Лумера, прошката намира място и в затворите – през януари в Италия стартира проектът „Свободни вътре“, в който участват 180 от излежаващите присъди, обвинени в престъпления срещу личността. 90 от тях ще вземат участие в специално обучение, останалата част ще бъдат в групата за контрол, което ще позволи на учените от Università Cattolica - Milano, партньор на инициативата, да тестват ефикасността. Новината бе обявена в миланското издание на авторитетния вестник CORRIERE DELLA SERA.

Според Даниел Лумера е погрешно вписването на прошката предимно в контекста на юдео-християнската култура, докато всъщност тя е един голям дар за човечеството. Той я определя като умение, което всеки от нас притежава за постигане и възстановяване на състоянието на единство. Всеки може да практикува прошката – атеист или дълбоко вярващ, независимо от религията, която изповядва. Съществуват стотици, бих казал хиляди свидетелства на хора, които срещнах през тези години на обучение, убеден е Лумера.

Той е създател и на инициативата Международен Ден на прошката. В третото провеждане на събитието внучката на Махатма Ганди и вицепрезидент на Kasturba Gandhi National Memorial Trust е удостоена със званието Посланик на прошката. Поставя се началото на сътрудничество, основано на ценностите на мира, интеграцията и осъзнаването, с цел да се утвърди прошката като незаменим инструмент за трансформиране на индивидуални, колективни и социални отношения.

„Лечението на прошката“ е първото обучение на Лумера в България и цели да събере на едно място психолози, лекари, терапевти, преподаватели и студенти, които имат интерес към детайлно изучаване на особеностите на прошката като процес, успяващ да изцели из основи душевните рани на човешкото съзнание.

Повече информация за събитието, лекторите и билетите може да бъде открита на официалния сайт - http://bit.ly/Daniel-Lumera-in-Bulgaria