Пролетта е сезонът, когато организмът ни чувства най-силно нужда от витамини. Кои храни да включим в диетата си, за да набавим по естествен път този дефицит? Към тях ни насочват експертите.

Всеки изпитва недостиг на витамини по различни начини - ноктите при някои започват да се начупват, на други се лющи кожата, трети чувстват по-осезателно така наречената пролетна умора.

Експертите препоръчват през пролетния сезон да преразгледаме менюто си и да включим храни, богати на витамин А, витамини от група В, както и витамините C, E и D.

Витамин А, който ни е необходим за зрението и регенерацията на костите, се намира в млечните продукти, яйцата, а също и в морковите и тиквите.

Витамините от група В са необходими за нормализиране на метаболизма. Те могат да бъдат намерени в пилешкото и говеждото месо, в бъбреците и в черния дроб на животните.

Витамин С се съдържа най-много в цитрусовите плодове и в киселото зеле.

Витамините Е е необходим за нормалното функциониране на мускулите, както и на съдовата и ендокринната системи. Ще го намерите в растителното масло, яйцата и млякото.

Витамин D помага за укрепване на костите и има благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Въпреки че можем да получим този витамин от слънцето, добре е да си го набавяме и чрез морската риба и бирената мая. Богати на витамин D са и морските водорасли.