Един от най-ефективните начини за премахване на свободните радикали от тялото е използването на храни, богати на антиоксиданти. Мнението на експерти за това е публикувано от испанското издание La Vanguardia.

Свободните радикали са съединения, които се образуват в организма при усвояване на храната. Високата им концентрация допринася за оксидативен стрес, който уврежда клетките. Последицата от този процес е ускореното стареене, развитието на процеси, водещи до сериозни заболявания, включително рак.

За да противодействате на свободните радикали и да ускорите тяхното елиминиране от организма, трябва редовно да използвате храни, богати на антиоксиданти. Те свеждат до минимум щетите, причинени на клетките от оксидативен стрес, смятат експертите.

Най-мощните антиоксиданти в това отношение според тях са витамините С и Е, бета-каротин, селен и манган.

За да получите големи порции витамин С, лекарите препоръчват да ядете ягоди, цитрусови плодове, пиперки, киви, зеле.

Богати източници на витамин Е са слънчогледът и другите растителни масла, ядките, семената и зелените зеленчуци, като спанак и броколи.

Каротинът се осигурява от моркови, тикви, ябълки, круши, лук, зелен чай и зехтин. Магнезий – от зърнени храни, тъмен шоколад, яйца, гъби, млечни продукти.

Голям брой различни антиоксиданти се намират в сезонните плодове и зеленчуци, допълват експертите.