В нощта срещу 25 октомври страната ни ще премине към зимно часово време, като в 4  сутринта ще трябва да преместим стрелките с час назад.

Преходът към зимно часово време се възприема от много хора като възможност да поспят с час повече във въпросната нощ. Но според специалистите връщането на стрелките може да се отрази зле както на физическото, така и на психично състояние на човека. Причината е във временния отказ на вътрешния ни биологичен часовник да се синхронизира с външното часово време.

Последствията от тази десинхронизация могат да се проявят във повишена уморяемост, понижение на работоспособността, нарушение на съня и раздразнителност дори и при здравите хора. При тези с хипертония, бронхиална астма, стомашна язва, ендокринни и други заболявания, въпросните хронични заболявания могат да се обострят.

Приспособяването на човешкия организъм към зимното часово време става в продължение на две седмици. За да преживеете по-леко придвижването на стрелките, специалистите препоръчват в този период да намалите физическото и емоционално натоварване в къщи и в работата. В първите дни след прехода към зимно часово време трябва да спите повече. За да помогнете на организма си да се адаптира, най-добре е вечер да лягате по старото време, а сутрин да ставате по новото.