През януари много хора се чувстват отпаднали, апатични, наляг аги сънливост, умора, понижено настроение, нежелание да работят и проблеми с концентрацията. Това състояние е следствие не само от многобройните зимни празници, а и от факта, че пролетта все още е далеч и денят е кратък, а небето в повечето време - сиво. Специалисти по проблема дават своите препоръки пред The Daily Mail. Следвайки ги вие ще успеете да преживеете трудния период на деня без загуби, претоварване и зарази, като усетите отново подем на енергията.

На първо място ви е необходимо балансирано хранене, съдържащо всички необходими за организма витамини и минерали. Когато вместо да ви тегли към дискотеката или към приятно преживяване театъра, или на концерт, на вас просто ви се иска а полегнете и заспите, то много е вероятно на организма ви да липсват важни вещества, казва диетологът Сара Брюер.

В този случай освен дефицитът на витамина D, за постоянната умора и сънливост може да е виновен и недостигът на витамини от група В, витамин С, желязо и магнезий. Затова си струва да направим анализ и в случай на недостиг на накой от витамините или микроелементите, да започнете да приемате съдържащите ги добавки.

Друга причина за енергийния спад може да е обезводняването. Много от нас утоптребяват прекалено малко течности през деня, а както сочат изследванията, загубата само да един-два процента вода в организма води до загуба на сили. А такова ниво на обезводняване често не се усеща и вие дори не може да изпитате жажда.

Способността да изпитваме жажда се понижава с възрастта, Затова просто се старайте в продължение на деня на всеки два часа да пиете вода или билков чай без кофеин, да ядете плодове и зеленчуци, които съдържат много влага. Не бива обаче да прекалявате с кафето и другите кофеинови напитки, тъй като кофеинът съдейства за извеждането на водата от организма. Идеалният обем на изпитото кафе или чай трябва да е от две до четири чашки дневно.

По правило през зимата най-трудно се преживява следобедното време, когато вече много ни се иска да поспим. За да не захлупим глава на масата, трябва през деня да ядем по-малко въглехидрати. Хляб, торти, ориз, картофии спомагат за  изхвърлянето в главния мозък на серотонин – хормонът, който ни прави отпуснати и сънливи. В същото време протеиновата храна спомага за отделянето на други хормони, като допамин и нордадреналин, които обратно, помагат да останем бодри.

Съвременните дигитални технологии заедно с преимуществата си имат голям недостатък – те изсмукват енергията ни, тъй като на практика ние почти денонощно сме достъпни за връзка. Психологът Меган Ерол съветва дори само веднъж седмично да си устройваме дигитален детокс, като например да ходим на разходка без мобилния си.

Много е полезно поне за няколко минути дневно да правите такава медитация, целенасочено информирано наблюдение. Така ще може да осъзнаете своите истински чувства и мотиви и да усетите какво точно недостига на тялото и мозъка ви. Д-р Ерол е уверена, че разходката в такова състояние е особено полезна за психиката. Когато се разхождате, чувствайки звука на своите крачки, усещайки въздуха как докоса страните ви, слушайки обкръжаващите ви шумове от природата, ще се върнете много по-спокойни и с бодър дух, смята тя.