Сънната апнея е придружена от спиране на дишането, което не само лишава човек от качествена почивка през нощта, но може да доведе и до вторични заболявания.

Сънна апнея означава дихателно разстройство, при което дихателните пътища на човек са стеснени. Резултатът е много силно хъркане и спиране на дишането. Научните доказателства показват, че ако сънната апнея не се лекува, тя може да съкрати продължителността на живота на човек с около 10 години - дългосрочните последици от това разстройство са високи рискове от инсулти, инфаркти и диабет.

Как да си помогнете

Физическа активност. Хората с високи нива на физическа активност са по-малко склонни към сънна апнея, пише Европейският респираторен вестник.

По-малко време за седене. Германският пулмолог професор Адриан Гилисен съветва да ставате от офисния стол или от дивана вкъщи възможно най-често през целия ден - по-малкото време за седене е тясно свързано с по-малък риск от обструктивна сънна апнея.

Хората, които не могат да бъдат по-активни физически, трябва поне да се опитат да съкратят времето, което прекарват в седнало положение и да стоят по-често прави или да извършват леки дейности.

Контрол на лошите навици. Специфичните за апнея спиране на дишането през нощта могат да се появят няколко пъти на час, с продължителност от десет секунди до минута. Тези спирания са причинени от стесняване на гърлото. Пушенето и консумацията на алкохол влияят на мускулите на гърлото по специфичен начин, увеличавайки податливостта към сънна апнея. Друг фактор е използването на сънотворни и успокоителни. Следете навиците си, за да сведете до минимум риска.

Здравословно тегло. Мастната тъкан в горната част на тялото увеличава риска от запушване и стесняване на дихателните пътища, причинявайки опасно спиране на дишането по време на сън през нощта. Умерената загуба на тегло може да помогне за облекчаване на вече съществуваща сънна апнея или намаляване на риска от нейното развитие. За да се предотврати отново влошаване на симптомите на сънна апнея, разбира се, от съществено значение е да се поддържа здравословно тегло.

Правилно положение на тялото. Сънят на гръба влошава симптомите на сънна апнея. При някои възрастни промяната на положението на тялото на странично през нощта може да помогне за нормализиране на дишането.