Белгийски учените предлагат нов начин, който да ви помогне да учите по-ефективно!

Те са убедени, че ако искате да запаметите значителни количества информация, трябва да дадете на мозъка усещането за нови неща, да промените средата, да не седите неподвижно.

Динамиката - това е, което вашият мозък изисква!

Белгийските учени открили, че новостите влияят върху производството на допамин, който от своя страна повишава способността на мозъка да учи. Така че за да активирате мозъка и да го накарате да се учи, достатъчно е да увеличите производството на допамин в организма.

Допаминът е биологично активно химично вещество, което предава емоционална реакция в човешкия мозък и позволява да чувстваме удоволствие и да не усещаме болка. Невротрансмитерът се свързва с любовта, удоволствието, мотивацията и наградата.

Идеята на изследователите се основава на асоциативното обучение. Нейната същност е да се използва наградата като положително подкрепление, а негативните последици като отрицателни. Все едно, че допаминът се превръща в награда за мозъка, когато той учи.

Учените стигнали до тези открития чрез експерименти с животни. Те установили, че блокирането на производството на допамин забавя процеса на изследване на нова миризма. А стимулирането на производството на невротрансмитера ускорява този процес, дори когато животните взаимодействат с аромат, който познават.

Тази особеност на допамина може да се използва. Примерно, за да възнаграждавате себе си за успешно изпълнение на дадена задача или за урок по чужд език.

Ако искате да учите ефективно, може си пуснете любима музика - тя стимулира производството на допамин, съветват учените. Те препоръчват още да промените начина си на мислене, като се отворите към новото, загърбите рутината и потърсите вдъхновение дори в нови монотонни дейности.